ONTHAASTEN

Je speelt te gehaast en mist daardoor de pot of je raakt uit positie? Hier een paar tips om je te onthaasten en je beter te laten focussen op je spel:

Het gaat hier vooral om het inlassen van pauzes/momenten om je concentratie te verbeteren en je lichaam te laten luisteren naar wat jij wilt!

 

  1. Neem meer de tijd als je een shot beoordeelt. Loop dus niet blind naar tafel, maar observeer van een kleine afstand van de tafel de balsituatie. Op dit moment heb je al een foto/situatieschets in je hoofd zitten. Je ‘ziet’ de lijnen waar de ballen overheen lopen nadat je gestoten hebt.
  2. Ga achter de objectbal staan (een rode of een kleur) die je wilt potten. Kijk goed naar het punt waar de cue bal (witte bal) de objectbal moet raken. Houd dit punt in gedachten en blijf er naar kijken.
  3. Stap terug en stap naar de tafel in een rechte lijn achter je witte bal. Doe het één en ander altijd in hetzelfde tempo en niet te gehaast. ‘Luister naar je lichaam.’
  4. Leg aan en zorg ervoor dat je tijdens het richten niet te korte en gehaaste armbewegingen maakt. Tussen de witte bal en je hand moeten 3 tot 4 ballen passen. Zo heb je voldoende ruimte om je keu heen en weer te halen.
    Na ongeveer 3 armbewegingen (is geen wet, maar doe wel altijd hetzelfde) las je een frontpauze in. Dus je pomerans stopt dicht bij de witte.
    Daarna je keu nog één keer na achteren halen en je last een backpauze in. Je lichaam is op dit moment helemaal stil, je focus is op z’n maximum en je bent klaar om het shot te maken. Voelt het niet goed? Sta dan op en doe hetzelfde ritueel nogmaals.
  5. Blijf altijd liggen, totdat de witte bal de objectbal heeft geraakt. Je voorkomt dat je ‘opstaat tijdens je stoot’. (de meest gemaakte fout bij snelle spelers).

 

Vanzelfsprekend komt er nog veel meer bij kijken om een goed shot te maken. Bovenstaand is vooral bedoeld om je beter te focussen en je minder fouten te laten maken doordat je te gehaast bent.