Concentratie & focus

 

Als jij jouw concentratie bewust en voor langere periode op één ding kan richten, dan is je concentratie goed. Als je snel bent afgeleid, dan heb je een slechte concentratie. Het woord focussen wordt ook wel gebruikt in plaats van een ‘goede concentratie hebben’.

Mensen zijn allemaal verschillend. De ene persoon is erg precies, heeft een passieve instelling of juist een grote aandachtsomgeving. Terwijl de ander oppervlakkig is, een actieve instelling of kleine aandachtsomgeving heeft.

Er zijn drie hoofdredenen die jouw concentratie kunnen verstoren, namelijk de omgeving, het snookeren zelf én jij zelf:

 

  1. OMGEVING:

- lawaai

- de plaats in de snookerhal: vooraan of achterin

- slechte verlichting

- een te lage of te hoge temperatuur (20°C is normaal)

- de omgeving is erg rommelig

- slechte- of geen ventilatie

 

  1. HET SNOOKEREN

- het is oninteressant of saai

- het moet van iemand anders

- het is te moeilijk of te makkelijk

 

  1. JIJ ZELF :

- door ziekte

- door vermoeidheid

- door emotionele problemen

- door faalangst

- is chaotisch en kan niet structureel werken

 

Ga voor je zelf nu eens na wat de 6 belangrijkste stoorzenders zijn die jouw concentratie verslechteren.

Neem twee punten voor de OMGEVING, twee voor ‘HET SNOOKEREN’ en twee voor ‘JIJ ZELF’.

Verder in dit artikel vind je oplossingen om jouw 6 stoorzenders te elimineren, zodat jouw concentratie snel zal verbeteren!

 

Het vermogen om je goed te kunnen concentreren is erg waardevol. Voor veel mensen is het echter erg moeilijk om zich ergens lange tijd op te focussen en de aandacht erbij te houden. Je kunt echter op een simpele en praktische manier je concentratie verbeteren, wat je in je dagelijks leven veel voordelen kan brengen. Wanneer je gefocust bent verspil je geen energie aan onnodige dingen. Het ontwikkelen van je vermogen om te concentreren is daarom onmisbaar als je controle over je leven wilt krijgen.


Stel je eens voor wat een goede concentratie je kan bieden:

  •  Controle over je gedachten
  • Rust in je hoofd
  • Meer zelfvertrouwen
  • Betere geheugen capaciteiten
  • Sneller leren en begrijpen
  • Beter functioneren in dagelijks leven
  • En nog veel meer…

 

Probeer tijdens je snookertraining:

  • doelen te stellen die je kan behalen (bijvoorbeeld: 3 breaks van 30 maken)
  • een training af te maken (niet stoppen omdat het niet gaat)
  • te concentreren op het geen je wilt trainen. Geen andere zaken erbij halen.

 

 

Hierna korte oefeningen die je gewoon thuis op elk moment van de dag kunt doen. Probeer dagelijks minimaal 10 minuten hieraan te besteden en binnen no-time zul je een merkbare verbetering zien in je concentratie vermogen! Begin met de eerste oefening en doe hem dagelijks totdat je hem 5 minuten lang kunt doen zonder ergens anders aan te denken. Blijf eerlijk tegen jezelf en ga pas verder met de volgende oefening verder als je er zeker van bent dat je de huidige oefening met een volledige concentratie kunt uitvoeren.

 

Daarna krijg je 11 tips om JOUW 6 stoorzenders te elimineren. Probeer van iedere tip iets mee te nemen, voor/tijdens en na je snookerinspanningen.

 

Oefening 1
Pak een boek, sla hem open op een willekeurige pagina en tel de woorden van een paragraaf. Tel nog een keer om er zeker van te zijn dat je ze goed geteld hebt. Je begint met 1 paragraaf en zodra dit makkelijker gaat, tel dan de woorden op een hele pagina. Tel in je hoofd en alleen met je ogen, zonder met je vinger de woorden aan te wijzen.

Oefening 2
Tel in je gedachten terug van 100 naar 1.

Oefening 3
Zoals oefening 2, tellen van 100 naar 1, alleen nu met stappen van 3, dus: 100, 97, 94, 91, etc.

Oefening 4
Neem een stuk fruit, bijvoorbeeld een appel, en bekijk het van alle kanten. Richt er al je aandacht op en bestudeer hem goed. Probeer niet afgeleid te worden door gedachten die in je opkomen. Denk niet aan waar de appel vandaan komt, hoe duur ie is, wat de voedingswaarde is etc. Gewoon kijken, voelen, ruiken en aanraken.

Oefening 5
Deze oefening is dezelfde als de vorige, alleen nu visualiseer je de appel met je ogen dicht. Probeer de appel te zien, te voelen en te ruiken in je gedachten. Vorm een duidelijk en helder beeld van de appel. Als het moeilijk wordt, doe dan je ogen open, kijk naar de appel (die er nog ligt van de vorige oefening), en ga dan weer verder.

Oefening 6
Als je voorgaande oefeningen onder de knie hebt, kun je met deze beginnen. Teken een geometrisch figuur zoals een driehoek, een rechthoek of een cirkel. Maak het ongeveer 10 cm. groot en kleur het in. Richt nu al je aandacht op dit figuur. Je ziet alleen dit figuur, voor jou is dat het enige wat er op dit moment bestaat, niets anders.

Oefening 7
Zelfde oefening als de vorige, alleen probeer je nu het figuur te visualiseren met je ogen dicht. Als het moeilijk wordt of je vergeet hoe het figuur eruit ziet, open dan je ogen en kijk naar het figuur. Sluit je ogen weer en ga verder met de oefening.

Oefening 8
Deze oefening is dezelfde als bovenstaande (oefening 8), alleen nu visualiseer je het figuur met de ogen open (zonder naar de figuur te kijken).

Oefening 9
Probeer om minimaal 5 minuten zonder gedachten te blijven. Deze zou je alleen moeten proberen als je de voorgaande oefeningen met succes afgerond hebt; deze oefeningen hebben het namelijk mogelijk gemaakt om rust in je hoofd te kunnen creëren. Naarmate je deze oefening vaker doet zal het steeds makkelijker worden.

 

 

TIPS OM JOUW 6 STOORZENDERS TE ELIMINEREN:

 

Energie

Ga bij jezelf na op welk moment van de dag je de meeste energie hebt. Je hebt ochtendmensen en avondmensen: wat voor een type ben jij? Ga pas een snookertraining doen waar je een goede concentratie voor nodig hebt op die momenten dat je de meeste energie hebt.

 

Afleiding

Als mensen aan je vragen of je iets voor ze kunt doen, durf dan “nee” tegen ze te zeggen. Een goede snookerspeler zal namelijk z’n dag (of gedeelte van de dag) ingepland hebben met en snookertraining.
Zeg de persoon dat je nu geen tijd hebt. Vertel duidelijk wanneer je wel tijd hebt. Soms is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, echter bedenk wel dat je aan jouw concentratie werkt. Dit lukt alleen als je gedisciplineerd bent.

 

Bereid je goed voor

Zorg dat je voor de training (of wedstrijd) het volgende doet:

- Zet je (mobiele) telefoon uit

- Zeg tegen andere spelers dat je even niet gestoord wilt worden.

- Zet, als je het niet nodig hebt, je e-mail en internet uit. Het gevaar bestaat dat je je e-mail gaat checken of dat je doelloos gaat surfen op het internet. Dus heb je geen internet nodig: zet je mobiel/tablet uit of zorg ervoor dat je er niet door gestoord wordt.

 

Bereid je goed voor:

- Zorg ervoor dat de trainingsruimte opgeruimd is en niet vol ligt met spullen die je tijdens je training niet nodig hebt. Een rommelige plaats leid je snel af en maakt je onrustig.

- Voldoende licht is uitermate belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende licht

hebt om zonder je ogen extra in te hoeven spannen te kunnen werken / trainen.

- Zorg ervoor dat de ruimte waarin je moet werken voldoende wordt geventileerd. Zonder voldoende frisse lucht in het vertrek wordt je sloom en zal je concentratie afnemen

- Behalve een goede ventilatie is ook de temperatuur in de werkruimte zeer belangrijk. Het moet er niet te koud, maar ook niet te warm zijn. Een comfortabele temperatuur om bij te trainen is 20° Celcius

 

Gezelschap

Ga zoveel mogelijk met mensen om die hetzelfde doel nastreven als jij. Dit kunnen andere spelers zijn en net als jij ook hogerop willen komen. Je kunt elkaar zo motiveren. Maak eventueel afspraken om samen te trainen.

 

Begin met hetgeen waar je het slechts in bent.

Zorg ervoor dat je datgene waar je het meeste tegenop ziet als eerste doet. Hoe later je er mee begint, hoe meer je er tegenop gaat zien. Heb je het eenmaal af, dan kun je met een “leeg” hoofd verder werken.

 

Slapen

Voldoende nachtrust is essentieel voor een optimaal concentratievermogen. Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta ook zoveel mogelijk op dezelfde tijd op. Je biologische klok raakt zo niet van slag en zal je belonen met een optimale dosis energie om geconcentreerd te kunnen trainen en spelen.

 

Slechte gewoonte

Veel mensen hebben de gewoonte om dingen op het laatste moment te doen. In plaats van dat ze het direct afmaken zodat ze er van af zijn. Bij uitstellen loop je het gevaar dat je in tijdnood komt en je legt daarnaast zo’n grote druk op jezelf dat je je gestresst zult voelen. Stress zorgt op zijn beurt weer voor een slechte concentratie. Wacht dus nooit tot het laatste moment maar begin ruim van tevoren aan hetgeen je graag wilt doen.

 

Presentjes

Door jezelf een kadootje in het vooruitzicht te stellen, kun je je concentratie vaak langer vasthouden. Bijvoorbeeld: pas als je Oefening 4 volledig hebt afgerond mag je naar vrij spelen met een teamspeler.
Je moet hier wel consequent in zijn en jezelf niet belonen als je niet aan je gestelde voorwaarde kunt voldoen.

 

Eten en drinken

Zorg ervoor dat je niet veel eet vlak voordat je aan iets gaat beginnen waar je je concentratie bij nodig hebt. Een te volle maag maakt je lui en loom en leid je af.

Drink zo min mogelijk koffie, cola of energydrinks. Ze fokken je op en laten je niet meer helder denken. Je bent dan heel druk in je hoofd en wilt alles tegelijk doen. Weg is je concentratie……

 

Ontspanning

Voordat je aan de training begint, waarbij je concentratie goed moet zijn, is het belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent. Met een rustige geest concentreer je je nu eenmaal beter dan dat er allerlei gedachten door je hoofd gonzen.

Een snelle en gemakkelijke manier om je waar dan ook te kunnen ontspannen is deze:

 

Ga gemakkelijk zitten op een stoel. Doe je ogen dicht en adem een paar keer langzaam en diep in en uit. Tel daarna in gedachten terug van 100 naar 1. Als je bij 1 bent, doe je langzaam je ogen open en begin je met de training.

 

Relax

Neem tijdens je training regelmatig een pauze. Op momenten dat je niet hoeft te trainen doe je er verstandig aan om dingen te doen die je leuk vindt. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan.

Als je alleen maar bezig bent met je snookertraining raakt je energie op en kun je je niet meer goed concentreren. Laadt dus regelmatig “je accu” op door iets leuks te doen. Je kunt hier trouwens handig op inspelen met je beloningen…

 

 

Angst

Heb je last van faalangst, dan concentreer je je meer op wat fout kan gaan dan dat je focust op wat je moet doen.

 

Overzicht

Het is onverstandig om met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn. Op die manier bestaat de kans dat je het overzicht kwijtraakt, het gevoel hebt dat je heel druk bezig bent, maar uiteindelijk ben je niet productief bezig. Het beste is dus om met 1 ding tegelijk bezig te zijn. De kans dat je dit ene ding afmaakt is zo vele malen groter en het zal je een voldaan gevoel geven als het af is.

 

Tempo

Een belangrijke factor in het concentratieproces is het tempo waarin je werkt. Train je te snel, te oppervlakkig, dan maak je al snel slordigheidfoutjes. Werk je te langzaam, te precies, dan denk je waarschijnlijk te veel na bij elke stap en controleer je jezelf teveel. Zoek hier dus ook de balans.

 

Iemand die efficiënt werkt:

- Weet wat zijn einddoel is

- Houdt tijdens de training voortdurend het doel voor ogen

- Gebruikt de beste middelen om dat doel te bereiken

- Traint in een constant tempo volgens plan

- Controleert na afloop zijn resultaten

 

Vis

Visolie capsules hebben niet alleen voor kinderen een positieve invloed op het concentratievermogen, ook volwassenen hebben veel baat bij de omega3 visvetzuren.

 

Slecht zicht

Slechte ogen zijn een ramp voor je concentratie. Laat je ogen controleren als je slecht ziet.

 

Leef Gezond

Voor een goed concentratievermogen is het belangrijk dat je gezond leeft, gezond voedsel eet, veel water drinkt, niet rookt en matig bent met het drinken van alcohol. Minimaal een half uur per dag bewegen maakt het plaatje compleet.